PER QUÈ APAREIXEN TAQUES DURANT L’EMBARÀS I COM TRACTAR-LES?

A la farmàcia Barnolas t'aconsellem utilitzar Bio-oil, la fòrmula per combatre les estries i hidratar la teva pell

PER QUÈ APAREIXEN TAQUES DURANT L’EMBARÀS I COM TRACTAR-LES?

L’etapa de la vida en la qual una dona gesta el seu nadó en el seu ventre és meravellosa, és un moment vital de canvis físics i emocionals, de revolució hormonal, d’incertesa (¿Ho faré bé com a mare? ¿Estarà creixent bé la meva criatura ?) i d’algunes molèsties a la salut, com ara nàusees, son o fatiga, dolor lumbar … Un dels problemes cutanis més freqüents en aquest període són les temudes taques en l’embaràs, que poden fins i tot quedar-se per sempre. En aquest article t’expliquem per què poden aparèixer taques a la pell durant l’embaràs, com prevenir-les i, un cop ja han fet acte de presència, com tractar-les per millorar el seu aspecte o eliminar-les.

CAUSES DE L’APARICIÓ DE TAQUES EN L’EMBARÀS

La pell és un dels òrgans que més alteracions pateix en aquesta etapa. Estries, acne, erupcions cutànies … i sí, també taques. Entre les causes responsables de l’aparició de petites taques o fins i tot zones del cos més enfosquides trobem:

  • Causes hormonals. La presència de taques està estretament lligada als canvis hormonals que experimenta el cos de la dona embarassada. L’augment dels nivells d’estrògens i progesterona estimula la producció de melanina, que és el principal pigment responsable del color de la pell i el cabell.
  • Factors genètics. Les dones de pell fosca, més predisposades genèticament a produir major quantitat de melanina, són més propenses a les taques que les de pell més clara.
  • Ús regular d’anticonceptius hormonals. La píndola, el pegat o l’anell vaginal són anticonceptius que contenen estrogen, de manera que poden propiciar l’aparició de taques en l’embaràs.
  • Exposició al sol sense factor de protecció solar, ja que també s’estimula la generació de melanina d’una forma més intensa en la gestació.
TIPUS DE TAQUES A LA PELL DURANT L’EMBARÀS
Cloasma i melasma gestacional

El melasma i cloasma gravídico o gestacional també es coneixen comunament com «drap» o «màscara de l’embaràs», per la similitud amb una màscara fosca sobre el rostre. Es tracta d’una pigmentació de color marró clar que apareix a la cara, sobre els pòmuls, front, llavi superior i mentó, que són zones més exposades al sol.  El melasma es classifica en funció de la profunditat cutània:

  • Melasma dèrmic: la melanina es concentra en les capes de la pell, té les vores difusos i apareix sobretot en els pòmuls.
  • Melasma epidèrmic: la melanina es concentra a la base de la dermis, té les vores ben delimitades i apareix sobretot en el centre de la cara.
  • Melasma mixt: té característiques d’ambdós (dèrmic i epidèrmic) i la seva forma és apedaçada.

La diferència entre el melasma i el cloasma és que el melasma tendeix a desaparèixer espontàniament en la majoria dels casos després de donar a llum, ja que també baixen els nivells d’hormones pigmentàries. Quan les taques a la cara persisteixen després d’un període prudencial després del part és quan parlem de cloasma.

Línia alba La línia fosca vertical que va des de la part mitjana de l’abdomen fins al pubis i que es fa més notòria en el quart o cinquè mes de gestació es coneix com a línia alba. No comporta cap molèstia, simplement adquirirà una tonalitat marronosa a causa dels canvis hormonals i desapareixerà poc després de donar a llum.

 HIPERPIGMENTACIÓ DE CERTES ZONES DEL COS DURANT L’EMBARÀS

Sobre el quart mes de gestació, la majoria de dones gestants observen com certes zones del seu cos també s’enfosqueixen: mugrons, arèoles dels pits, vulva, aixelles, engonals o fins i tot la part interna de les cuixes. Aquest enfosquiment de determinades parts del cos és completament normal i també es deu al còctel d’hormones que estimulen la producció de melanina. No et preocupis perquè després de tenir la criatura les zones hiperpigmentadas tornaran al seu tonalitat habitual.

COM EVITAR LES TAQUES A LA PELL DURANT L’EMBARÀS

Evitar que apareguin taques en l’embaràs pot ser complicat, ja que intervenen processos hormonals propis del període gestacional sobre els quals no podem fer res. Però podem donar-te alguns consells per intentar prevenir-les i que desapareguin després del part:

  • Evita l’exposició al sol i, si ho fas, que sigui sempre amb protecció solar. Si és amb filtre mineral en lloc de químic, molt millor.
  • Mantingues la teva pell ben neta i hidratada, amb productes suaus. Com veuràs en el següent apartat en què et descrivim com tractar les taques en l’embaràs, Bio-Oil és el producte líder en la millora de l’aspecte de les taques, com així ho avalen els estudis científics.
  • Segueix una dieta equilibrada rica en antioxidants i en vitamines B, C i E i beu molta aigua per tenir una pell hidratada i lliure de toxines. Consulta’ns sobre els dubtes que et generin les taques o pigmentacions que tinguis en el teu cos i t’aconsellarem el millor producte per el teu tipus de pell.  
TRACTAMENTS PER A LES TAQUES A LA PELL DURANT L’EMBARÀS  

Des de la Farmàcia Barnolas aconsellem Bio-Oil com la millor opció per a la pell de les dones embarassades. Aquest oli multiusos Bio-Oil serà el teu millor aliat durant l’embaràs per prevenir i tractar tant estries com taques. És un producte sense parabens totalment innocu, segur per a tu i per al teu nadó. Es pot aplicar sense cap problema sobre el rostre, ja que és un oli lleuger que gràcies al component PurCellinTM s’absorbeix en un moment; i en ser no comedogènic no donarà problemes en granets o acne propis de l’embaràs. Per això recomanem que a partir del segon trimestre d’embaràs l’apliquis sobre la pell neta i seca, dues vegades al dia.  I també ho pots seguir usant després del part, per seguir hidratant la pell i mantenir-la sana, llisa i radiant. Els seus components (vitamines A i E i olis essencials de calèndula, espígol, romaní i camamilla) t’ajudaran a unificar la tonalitat de la teva pell i a millorar l’aspecte de les teves taques. Això sí: has de tenir en compte que Bio-Oil és fotosensible, és a dir, absorbeix els raigs del sol. Així que sempre, sempre, després de aplicar-te l’oli, protegeix-te bé del sol amb un bon factor de protecció solar.  

ALTRES TRACTAMENTS PER ELIMINAR LES TAQUES DE L’EMBARÀS

En cas de necessitar altres tractaments tòpics o més invasius (com peelings químics, microdermoabrasió, cirurgia làser …) et recomanem que els comencis sempre després de donar a llum i un cop finalitzat el període de lactància, per deixar que la pell es recuperi de manera natural (en la majoria d’ocasions les taques s’eliminen espontàniament al cap de pocs mesos del part) i perquè alguns components utilitzats en els tractaments poden estar contraindicats durant l’embaràs i la lactància. En tot cas, consulta sempre abans amb el dermatòleg.

No Comments

Post a Comment